Als je je al een beetje verdiept hebt in spouwmuurisolatie, dan heb je gezien dat dit meestal gedaan wordt met glaswol, EPS parels of purschuim. Dit zijn allen prima materialen, maar ze hebben ook nadelen. Zo heeft purschuim een uitstekende isolatiewaarde, maar is het een milieuonvriendelijk materiaal. Dat verslaat het doel van de maatregel. EPS parels zijn milieuvriendelijker, maar de isolatiewaarde is minder. Glaswol is milieuvriendelijk en het heeft een goede isolatiewaarde, maar je kunt het niet gebruiken bij een smalle spouw. Met elk materiaal is wel wat mis, dus het is altijd goed om te kijken naar de wat minder bekende opties.
-
Inhoud van dit artikel
BiofoamPearls
BiofoamPearls zijn een biologisch alternatief voor EPS parels. Ze bestaan voor 70% uit organisch materiaal en bevatten dus minder kunststof. Het organische materiaal dat gebruikt wordt voor BiofoamPearls is melkzuur en dat is volledig afbreekbaar. Dat betekent dat je door je spouwmuur met BiofoamPearls te isoleren geen beslag gelegd op toekomstige generaties, zoals met purschuim wel het geval is. Qua uiterlijk lijken BiofoamPearls exact op EPS parels, maar hebben ze vaak een groene kleur. Het is de eerste schuimisolatie dat gemaakt is van een biologisch materiaal.
De voor- en nadelen van BiofoamPearls
Als je voor BiofoamPearls kiest, dan kun je rekenen op de volgende voor- en nadelen.
Voordelen
-
BiofoamPearls zijn gemaakt van 70% biologisch afbreekbaar materiaal.
-
Je kunt er ook kleine spouwen mee isoleren.
-
BiofoamPearls zijn vochtbestendig.
-
Ze zijn Cradle to Cradle gecertificeerd.
-
Bij de productie en het aanbrengen komt 70% minder CO2 vrij.
Nadelen
-
BiofoamPearls hebben een isolatiewaarde die gelijk staat aan EPS parels. Wil je bij een smalle spouw grote resultaten behalen, dan is purschuim op dat gebied een betere keuze.
-
BiofoamPearls zijn €3 duurder per vierkante meter dan glaswol.
-
Cellulose
Cellulose als isolatiemateriaal bestaat voor een groot gedeelte uit papier. Het zijn vlokken die gemaakt zijn van gerecycleerd krantenpapier. Door hier een aantal additieven aan toe te voegen wordt het brandbestendig en schimmelwerend gemaakt. Aan het einde van het productieproces heeft het een watten-achtige structuur. Bij het inspuiten in je muur hecht het materiaal zich samen en vormt het een ademende isolatielaag in je spouw.
De voor- en nadelen van cellulose
Ook cellulose heeft een aantal voor- en nadelen die je kunt gebruiken bij het maken van je keuze.
Voordelen
-
Cellulose is gemaakt van gerecycled krantenpapier.
-
Het biedt ook goede akoestische isolatie aan.
-
Cellulose kan ook vocht opnemen, waardoor vochtproblemen verminderen.
-
Het boorzout in cellulose schrikt ongedierte af.
-
Omdat cellulose verwerkt wordt voordat het wordt aangebracht is het brandveilig en schimmelwerend.
-
De prijs voor spouwmuurisolatie met cellulose is vergelijkbaar met die van glaswol, wat erg voordelig is.
-
Cellulose ademt, waardoor je muren ook kunnen blijven ademen.
Nadelen
-
Cellulose heeft niet de beste isolatiewaarde.
-
Ook al is het in staat om een gedeelte van het vocht in de muren op te nemen, het is niet geschikt voor erg vochtige omstandigheden.
-
Schapenwol
Een derde materiaal dat we behandelen is schapenwol. Dit is een uitermate geschikt materiaal voor het isoleren van de spouwmuren. Het houdt het schaap warm in de winter en koel in de zomer en dat doet het dus voor je woning ook. Het is 100% natuurlijk en het gaat erg lang mee. Daarnaast heeft schapenwol en natuurlijke vochtregulering en daardoor kan het vocht opnemen zonder dat de isolatiewaarde vermindert en schimmelvorming tegengaat. Het is het enige isolatiemateriaal op de markt dat dat kan.
De voor- en nadelen van schapenwol
Schapenwol lijkt ideaal, maar er zijn ook enkele nadelen. We hebben de plus- en de minpunten op een rijtje gezet.
Voordelen
-
Schapenwol is 100% natuurlijk en kan gemakkelijk worden hergebruikt.
-
Het is het enige materiaal dat vocht kan opnemen en tegelijkertijd zijn isolatiewaarde niet verliest.
-
De isolatiewaarde van schapenwol is vergelijkbaar met die van glaswol en EPS parels.
-
Schapenwol gaat erg lang mee en kan wel 100 jaar dienstdoen in je spouw.
Nadelen
-
Schapenwol is duurder dan EPS parels en glaswol.
-
Het verwerken van schapenwol gebeurt niet op een milieuvriendelijke manier en daarmee is de milieubelasting hoger dan bij andere materialen.
Andere onbekende isolatiematerialen voor je spouw
Je hebt voor spouwmuurisolatie ook de keuze uit andere materialen, zoals gerecycled katoen, vlas, hennep en houtsnippers. Het is op dit moment nog vrij lastig om een specialist te vinden die deze minder bekende materialen aanbiedt voor spouwmuurisolatie. Helaas isoleren we in Nederland nog veel te weinig met natuurlijke producten en wordt er veel te veel met purschuim, EPS en andere kunstmatige materialen gewerkt. En dat terwijl we bijvoorbeeld voldoende zeewier hebben, we schapenwol ook kunnen produceren en er in de houtindustrie voldoende houtsnippers vrijkomen. Het is dus helemaal geen slecht idee om dit gebruik aan te moedigen en voor een natuurlijk materiaal te kiezen bij jouw spouwmuurisolatie. Je doet er het milieu en toekomstige generaties een groot plezier mee.