Alles over het isoleren van de spouwmuren
Gratis en vrijblijvend

Een woning isoleren aan de hand van de spouwmuren wordt in Nederland veelal toegepast. Door de ruimte tussen je binnen- en buitenmuur gaat veel warmte verloren in de winter en in de zomer komt hier veel warmte door naar binnen. Het isoleren van je spouwmuur draagt hierdoor in ieder geval bij aan een verbetering van je woonklimaat. Er wordt eveneens beweerd dat spouwmuurisolatie bijdraagt aan het energiezuiniger maken van je woning. Is dit echter ook het geval?

Wat is spouwmuurisolatie precies?

In muren van woningen, die gebouwd zijn tussen circa 1920 en 1975, vind je een smalle ruimte tussen binnen- en buitenmuur. Dit noemen we de spouw. Door deze spouw gaat veel warmte verloren en dit voorkom je door spouwmuurisolatie. Bij deze isolatievorm wordt isolatiemateriaal door kleine gaatjes in de muur gespoten of geblazen. Bekende spouwmuurisolatiematerialen zijn:

  • Glaswol
  • EPS parels
  • EPS bolletjes
  • PUR schuim

Kosten van spouwmuurisolatie

De prijzen van spouwmuurisolatie liggen tussen de vijftien en dertig euro per vierkante meter. Dit is afhankelijk van het isolatiemateriaal dat je gebruikt en de grootte van het te isoleren oppervlakte. PUR schuim is hierbij de beste manier om je spouw te isoleren, maar is daarom ook meteen de duurste optie met circa 25 á 30 euro per vierkante meter. EPS parels kosten tussen de €20 en €25 per vierkante meter en minerale wollen tussen de vijftien en twintig euro.

Voordelen spouwmuurisolatie

Aan de spouwmuurisolatie zitten zowel voor- als nadelen. Er zijn vier grote voordelen op te noemen, die verbonden zijn met spouwmuurisolatie:

  • Besparen op je energierekening: stookkosten worden bespaard, aangezien warmte beter binnen wordt gehouden en niet verloren meer gaat.
  • Warmer in huis, dus een aangenamer leefklimaat.
  • Geen vocht- en schimmelproblemen meer.
  • Lange levensduur van spouwmuurisolatie

En de nadelen?

Spouwmuurisolatie is niet voor iedere woning weggelegd en er zitten aardig wat nadelen aan verbonden. Ten eerste hebben woningen van voor 1925 geen spouwmuur en moeten dus op een andere manier geïsoleerd worden. Ten tweede kunnen spouwmuren puin of oud isolatiemateriaal bevatten. Dit moet eerst verwijderd worden, alvorens je spouwmuur opnieuw geïsoleerd kan worden. Doe je dit niet, dan ontstaan vuilophopingen wat de werking van je isolatiemateriaal teniet kan doen. Een derde nadeel is dat spouwmuurisolatie alleen niet genoeg blijkt te zijn om je woning energiezuiniger te maken.

Niet voldoende

Voor spouwmuurisolatie is een minimaal dikte van de spouw nodig van vijf centimeter, anders kan er geen isolatiemateriaal in geblazen of gespoten worden. Toch is uit onderzoek gebleken dat spouwmuurisolatie van een dikte boven de vijf centimeter niet genoeg is om aan de energie-eisen in de toekomst te voldoen. Spouwmuurisolatie zou de laatste optie moeten zijn om je huis energiezuiniger te maken. Je hebt namelijk alleen via de buitenmuur voldoende opties om optimaal te kunnen isoleren. Mag je niet aan de buitenmuren komen, dan voldoen de binnenmuren ook. Is dit ook geen mogelijkheid, dan pas moet je je tot spouwmuurisolatie wenden. Een combinatie van gevelisolatie of binnenmuurisolatie samen met spouwmuurisolatie is nog het beste. De eisen van 2050 laten er geen twijfel over mogelijk. Een woning die je op dit moment zou na-isoleren door middel van spouwmuurisolatie zul je over dertig jaar opnieuw moeten isoleren, terwijl andere isolatievormen voor altijd zijn.

Te kleine spouwmuren terecht niet meegenomen?

Er blijkt eveneens uit onderzoek dat spouwen, die kleiner zijn dan de vereiste vijf centimeter, onterecht van isolatie zijn uitgesloten. Drie centimeter isolatie bleek erg weinig, maar duidelijke verbeteringen wat betreft thermische prestaties waren toch zichtbaar. Wel moest erop gelet worden dat de spouw volledig opgevuld werd, zodat mortelbruggen niet konden ontstaan. Testresultaten lieten vervolgens zien dat grote luchtbellen zich nergens bevonden en dat isolatiemateriaal gemakkelijk ingeblazen kon worden in de spouw. Wel bleek dat bij kleine spouwmuren niet alle isolatiematerialen geschikt waren. PUR schuim en minerale wol hielden regendoorslag tegen, maar EPS parels lieten vocht door.


Laatste nieuws

Natuurvriendelijk Isoleren & de kosten

september 23, 2024

Laatst bewerkt op: 15 okt 2024 Tegenwoordig laten mensen hun huizen steeds

Nieuwe oplossing voor vleermuizencheck in spouwmuur

mei 3, 2024

Laatst bewerkt op: 15 okt 2024 Dankzij een nieuwe techniek genaamd DNA-vleermuisonderzoek,

Dit zijn de gevaren van PURschuim

april 24, 2024

Laatst bewerkt op: 15 okt 2024 In de video hieronder zie je