Laatst bewerkt op: 16 sep 2024
Isolatiespecialist word je niet zomaar, hiervoor zijn vereisten waar jij je aan moet voldoen. Denk bijvoorbeeld aan een opleiding en diploma om het vak te kunnen uitvoeren. Allereerst gaan wij dieper in op hoe jij je eigen onderneming op kan zetten, daarna volgen de benodigdheden en als laatst vertellen we meer over waar rekening mee moet worden gehouden. Een isolatiespecialist is een zeer ruim begrip. Je hebt vele verschillende manieren van isoleren, bijvoorbeeld spouwmuurisolatie,vloerisolatie etc. Dit zijn maar twee voorbeelden van de vele soorten isolatie die bestaan.
Er komt veel kijken bij het opstarten van een eigen onderneming. Hieronder gaan wij samen eerst door 10 belangrijke stappen voor het starten van een onderneming genoteerd door de KVK:
- Mogelijkheden onderzoeken en kwaliteiten testen
Past het ondernemen wel bij jou. Voordat je een eigen onderneming begint is het van belang dat je zelf een duidelijk beeld hebt van wat jij wilt beginnen, welke diensten je wilt leveren en aan wie jij deze diensten wilt leven. Wat is jouw doelgroep, denk je aanB2B of lever je aan particulieren consumenten? Als je hier over hebt nagedacht begin je met het schrijven van een ondernemingsplan. De KVK biedt een ondernemerschapskwaliteiten test aan, op deze manier kan je een indruk krijgen of een eigen bedrijf beginnen haalbaar is.
- De markt verkennen en een strategie bedenken.
Het is een pluspunt om een gat in de markt te hebben, zo kan je opvallen en veel consumenten en geïnteresseerden werven naar jouw product of dienst. Voordat je de markt op kan moet er eerst goed onderzoek gedaan worden naar waar je kansen liggen, wie jouw concurrenten zijn en op welke manier jij kan inspelen op de concurrenten om ervoor te zorgen dat consumenten voor jouw dienst/product kiezen.
- Maak een financieel plan en kijk of je financiering nodig hebt
Zonder financieel plan is het erg moeilijk om een bedrijf op te zetten. Voor je bedrijf heb je geld nodig en dit moet ergens vandaan komen. Het is dus zeer belangrijk dat dit duidelijk en goed wordt uitgewerkt in een plan. Doormiddel van dit zogeheten financieel plan krijg je inzicht in de kansen van je bedrijf en wat jij ermee kan bereiken. Is het bijvoorbeeld wel mogelijk om je investering terug te verdienen?
- Een bedrijfsnaam bedenken
Bijna niks is net zo belangrijk als het kiezen van een goede bedrijfsnaam! Dit is namelijk vaak de eerste indruk die je achterlaat bij een consument, dus is het zeer belangrijk dat dit een goede en duidelijke naam is. Wees een beetje creatief, of houd het juist erg simpel en strak. Je bedrijfsnaam is nodig voor je inschrijving bij de KVK. Voordat jij je naam kiest is het van belang om eerst een kijkje te nemen in het handelsregister om erachter te komen of de naam al gebruikt wordt.
- Een rechtsvorm kiezen
Het starten van een onderneming neemt verantwoordelijkheid en belangrijke keuzes maken met zich mee. Eén van deze belangrijke keuzes is het kiezen van een passende rechtsvorm. De rechtsvorm bepaalt onder anderen je aansprakelijkheid. Daarnaast vertelt dit ook welke belastingen jij moet betalen en of je recht op fiscale voordelen krijgt. De tool van de KVK laat zien welke rechtsvorm bij jouw situatie past.
- Zorg dat de administratie voldoet aan de eisen.
Niet iedereen is uit bed te krijgen voor het doen van administratief werk. Ondanks dat het niet voor iedereen weggelegd is, is je administratie bijhouden wettelijk verplicht. Daarnaast zijn er eisen gesteld waar jouw administratie aan moet voldoen. Een voorbeeld van deze eisen is dat je duidelijk moet kunnen laten zien hoeveel belasting je moet betalen of hoeveel je terugkrijgt van de belastingdienst.
- Algemene voorwaarden en verzekeringen regelen
Om je onderneming een duidelijke en gunstige positie in de markt te geven komt dit niet zonder dat dit zich risico’s met zich meebrengt. Het is wel belangrijk en mogelijk om risico’s zoveel mogelijk te vermijden of te dekken. Dit kan je doen door bijvoorbeeld een aansprakelijkheidsverzekering en arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. Vergeet daarnaast niet je pensioen. Het is zeer nuttig je algemene voorwaarden bekend te maken op bijvoorbeeld jouw website. Op deze manier maak je direct duidelijk welke rechten en plichten jij en jouw klanten over en weer hebben.
- Voldoe aan alle wettelijke eisen
Voor het starten van een eigen onderneming heb je wettelijk geen diploma nodig. Wel is het erg handig iets van je branche af te weten. Houd dus rekening met het volgen van een specifieke cursus of opleiding voor de branche waarin jij je onderneming wilt starten. In een aantal gevallen moet je als ondernemer aan bepaalde beroepseisen voldoen. Ook kan je te maken krijgen met eisen aan je bedrijfsruimte. In het bestemmingsplan staat wat jij wel en niet mag als ondernemer. Een aantal belangrijke vragen zijn.
- Is je bedrijfspand brandveilig?
- Zaak aan huis, mag dat?
- Kan jij jouw bedrijf overal vestigen?
- Voldoe je aan de milieueisen?
Je gemeente is in staat om jou te helpen met het uitzoeken van waar jij wettelijk toe verplicht bent.
- Schrijf je onderneming in bij de KVK
Zodra jij alles netjes op orde hebt ben je klaar voor een van de laatste stappen: namelijk jouw bedrijf inschrijven bij de KVK. De KVK zorgt ervoor dat jouw gegevens bij de belastingdienst terecht komen. Hierdoor hoef je niet jouw eigen onderneming apart bij de belastingdienst aan te melden. Wanneer de belastingdienst je in haar systeem opneemt als btw-ondernemer, krijg jij jouw omzetbelastingnummer en je btw-identificatienummer.
- Ga opzoek naar klanten
Hoek kom jij aan klanten? Veel ondernemers vinden klanten via hun netwerk. Bekijk welke evenementen en bijeenkomsten er in jouw regio zijn en bezoek netwerkbijeenkomsten. Bekijk hoe je meer omzet maakt. Blijf daarbij altijd alert op fraude en misleiding.
Hierboven heb je tien essentiële basisstappen gelezen over het beginnen van een eigen onderneming. Zodra je bedrijf is opgezet ben je niet per direct klaar om te beginnen als isolatie specialist. Hiervoor zijn keurmerken nodig om klanten te krijgen.
Je kunt ook meer klanten genereren door leads te ontvangen. Dit kun je doen via onze hoofdwebsite offerteadviseur.nl/aanmelden.
Opleiding tot isolatiemonteur
De beste opleiding voor het worden van een isolatiespecialist is op dit moment de mbo-opleiding allround isolatiemonteur op niveau twee. De mbo-opleiding allround isolatiemonteur behoort officieel tot de installatietechniek en duurt over het algemeen twee jaar. Tijdens de praktijkopleiding zul je over het algemeen vier dagen in de week werken en een dag per week naar school om de theorie te leren. Tijdens de praktijkopleiding sta je onder begeleiding van een leermeester die je alle kneepjes van het vak leert. Het is goed denkbaar dat een isolatiemonteur niet zal beschikken over een specifieke beroepsopleiding, omdat een isolatiemonteur de kneepjes van het vak ook in de praktijk kan aanleren van ervaren collega’s. Dit kan wel verschillen per vakman, omdat isolatiewerkzaamheden ook gezien kunnen worden als een aanvulling op een ander beroep. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.