Alles over het isoleren van de spouwmuren
Gratis en vrijblijvend

Laatst bewerkt op: 15 okt 2024

Tegenwoordig laten mensen hun huizen steeds meer isoleren, onder andere om te besparen op energiekosten en hun woning zuiniger te maken. Gaat het isoleren enkel om de energiekosten te verlagen of zijn er kwesties die ook een belangrijke rol spelen? Jazeker, namelijk de natuur die een grote rol speelt in deze kwestie, vele vleermuizen die de spouwmuren opzoeken en daar verblijven. Dat is geen enkel probleem zou je denken, maar de huizen met energielabel E tot en met G worden geïsoleerd en dat zijn er 2,5 miljoen tot en met 2030. Wat betekent dit precies? Daar gaan we nu achter komen.

Waarom Natuurvriendelijk Isoleren?

Natuurvriendelijk isoleren wordt gedaan om een aantal redenen. Ten eerste, omdat er een zorgplicht is waarin wordt vermeld dat er geen schade wordt aangericht aan de natuur en het milieu. Ten tweede, wordt het natuurvriendelijk isoleren verwezenlijkt omdat het voordelen met zich mee brengt onder andere dat je natuurlijk lagere energiekosten krijgt maar daarbij zorg je ook voor minder CO2-uitstoot en daarbovenop zorg je er ook nog eens voor dat jouw huis warmer is door minder kou en tocht dat binnen komt.

Het verschil tussen natuurvriendelijke isolatie en biobased materialen

Deze twee punten zijn verschillend van elkaar en moeten verduidelijkt worden. Natuurlijkvriendelijk isoleren heeft ook echt te maken met de tijd én de methode van de isolatie. Daarentegen is het gebruik van biobased materieel anders. Biobased materiaal is gemaakt van natuurlijke bronnen zoals kurk, cellulose en schapenwol die beter zijn voor het milieu.

Vleermuizen beschermen tijdens het isolatie proces

Net zoals veel dieren heeft de vleermuis een belangrijke rol in ons ecosysteem, onder andere het bestrijden van insecten bijvoorbeeld. De vleermuis gebruikt de spouwmuur als kraamkamer en verblijfplaats. De vleermuizen onverstoord behouden is van cruciaal belang tijdens hun kwetsbare periodes. Er zijn namelijk twee periodes waarin de vleermuis kwetsbaar is; namelijk de kraamperiode (1 april t/m 31 juli) en de winterperiode (1 november t/m 1 maart). In de kraamperiode is het isoleren niet mogelijk doordat de moeders hun jongen groot brengen, isoleren in deze periode zou ervoor zorgen dat de jongen sterven. In de winterperiode zijn de vleermuizen vrijwel non-actief maar is het mogelijk om te isoleren indien je vóór deze periode is aangebroken de spouwmuren natuurvriendelijk hebt gemaakt.

Hoe voer je natuurvriendelijk isoleren uit?

Voordat het isolatiebedrijf begint aan zijn werkzaamheden zorgen ze ervoor dat de vleermuizen (en vogels) de mogelijkheid hebben om de spouwmuren te verlaten. Het bedrijf doet dit door de openingen bij de dakranden dicht te maken of door flappen te plaatsen bij openingen zodat de vleermuizen er nog wel uit kunnen maar niet de spouwmuren weer in kunnen. Deze maatregelen worden enkele dagen voor het natuurvriendelijke isolatieproces genomen. Uiteindelijk kan het natuurvriendelijk isoleren het hele jaar door gedaan worden indien de spouwmuren natuurvriendelijk zijn.

Wat zijn de kosten natuurvriendelijk isoleren?

De kosten voor natuurvriendelijk isoleren kunnen variëren op basis van het gekozen materiaal en de grootte van de woning. Hier is een overzichtelijke tabel met de geschatte kosten voor natuurvriendelijk isoleren per vierkante meter:

IsolatiemateriaalKosten per m²
Hennep Isolatie€25 – €40
Kurk€30 – €60
Schapenwol€30 – €50
Cellulose€15 – €30
Vlasisolatie€25 – €45

Extra Kosten

Extra MaatregelGeschatte Kosten
Afsluiten van openingen€100 – €300
Vleermuisinventarisatie€150 – €500
Voorbereidende maatregelen€250 – €800 (totaal)

Deze tabel biedt een duidelijk overzicht van de kosten die je kunt verwachten bij natuurvriendelijk isoleren, inclusief eventuele extra kosten voor het beschermen van vleermuizen.

Vergelijk Aanbieders en Bespaar!

Ben je van plan om natuurvriendelijk te isoleren? Vergelijk dan gratis en vrijblijvend aanbieders van isolatie via onze site. Door offertes te vergelijken, kun je tot wel 30% besparen op je projectkosten. Maak de stap naar een duurzame en diervriendelijke woning vandaag nog!


Laatste nieuws

Natuurvriendelijk Isoleren & de kosten

september 23, 2024

Laatst bewerkt op: 15 okt 2024 Tegenwoordig laten mensen hun huizen steeds

Nieuwe oplossing voor vleermuizencheck in spouwmuur

mei 3, 2024

Laatst bewerkt op: 15 okt 2024 Dankzij een nieuwe techniek genaamd DNA-vleermuisonderzoek,

Dit zijn de gevaren van PURschuim

april 24, 2024

Laatst bewerkt op: 15 okt 2024 In de video hieronder zie je