Isoleren van spouwmuren wordt de laatste jaren steeds meer gedaan. Dankzij subsidies en steeds stijgende energieprijzen is het een goede investering die je binnen een paar jaar terug verdient.
Inhoud van dit artikel
Wat is een spouwmuur?
Een spouwmuur is een holle muur bestaande uit verschillende delen, namelijk een buiten- en binnenmuur. Tussen deze twee muren is er een opening die je de spouw noemt. Een spouwmuur wordt gebruikt om regenwater op te vangen. Water kan zo niet verder doordringen door de aanwezigheid van deze holle ruimte.
Heb ik een spouwmuur?
In het verleden werden de huizen gebouwd met stenen en waren er geen binnen- of buitenmuren. Deze huizen waren zeer vochtig, wat niet bijzonder geschikt voor de constructie van het huis en de gezondheid van de bewoners. De eerste huizen met spouwmuren werden gebouwd na negentienhonderdtwintig.
De huizen waren veel minder vochtig, maar een ander probleem deed zich voor in de jaren 1970. De oliecrisis barstte uit en de huizen met spouwmuren leken heel veel warmte te verliezen. Sinds het uitbreken van de oliecrisis zijn strenge eisen vastgesteld en is er aandacht besteed aan energiebesparing. Vanaf dat jaar werd besloten om de spouwmuren van de nieuwe huizen te isoleren. Een andere oplossing werd uitgevonden voor huizen gebouwd tussen 1920 en 1975: het na-isoleren.
Daarom zullen met name de huizen gebouwd tussen 1920 en 1975 spouwmuren hebben. Het is waarschijnlijk te zien op de bouwtekeningen. Vooral muren met een dikte van meer dan 25 centimeter zijn waarschijnlijk spouwmuren.
Hoe zit het met vochtproblemen?
Na
isolatiewerkzaamheden kunnen vochtproblemen optreden. De isolatie
zorgt ervoor dat het vocht in het huis minder kans heeft om het huis
te verlaten. In feite is dit de schuld van slechte ventilatie. Beter
ventileren, bijvoorbeeld met natuurlijke ventilatie of met een goed
ventilatiesysteem lost hier al veel op.
Type Woning | Besparing Glaswol | Besparing korrels |
Appartement | 250 euro | 350 euro |
Hoekwoning | 800 euro | 850 euro |
Twee-onder-een-kap | 900 euro | 1100 euro |
Vrijstaand | 1500 euro | 1600 euro |
Zijn
alle spouwmuren geschikt ?
Met name de huizen, die tussen 1920 en 1975 werden gebouwd, hebben muren zonder isolerend materiaal. In nieuwbouwwoningen zijn deze nu standaard geïsoleerd.
De buitenmuur moet allereerst in goede staat zijn om geïsoleerd te kunnen worden. Het is ook belangrijk dat de gevel niet afgewerkt is met een dampbarrière. Anders kunnen vochtproblemen optreden na spouwisolatie. Damp dichte lagen zijn bijvoorbeeld bepaalde coatings of geëmailleerde bakstenen.
Er wordt een endoscopisch onderzoek uitgevoerd om te bepalen of de wanden van de spouwmuur geschikt zijn isolatie. Een camera wordt gebruikt om te controleren of de muur in goede staat is en of de ruimte breed genoeg is om te worden geïsoleerd met een gat in de muur. Bij het isoleren van de wanden van de bestaande holte wordt een holte met een breedte van ten minste 5 cm gebruikt als leidraad voor het beste resultaat, maar het is ook mogelijk om te isoleren bij lagere breedtes.
Procedure
Isolatiemateriaal wordt ingespoten via voorgeboorde openingen via de buitenwand. Isolerende materialen zoals glaswol vlokken, polyurethaanschuim en polystyreen korrels worden gebruikt om de spouwmuur te isoleren. Welk isolatiemateriaal je het beste kan gebruiken, hangt af van de situatie.
Gebruik een warmtecamera om te controleren of de spouwmuur vol en goed gevuld is. Problemen doen zich vaak voor wanneer de mortel blijft overstromen tussen de binnen- en buitenmuren.
Prijs voor spouwmuur isolatie
De prijs voor de isolatie van een spouwmuur ligt gemiddeld tussen de vijftien en dertig euro per vierkante meter. Met name het gekozen isolatiemateriaal speelt een grote rol bij de berekening van de totale kosten. Het totaal aantal vierkante meters dat moet je isoleert en de moeilijkheidsgraad hiervan hebben ook hun invloed op de prijs. Denk aan extra kosten voor reparatiewerkzaamheden. De wand moet absoluut in goede staat zijn om geïsoleerd te kunnen worden.
Subsidie
Het isoleren van een spouwmuur leidt vaak tot een isolatiesubsidie. Dit verkort de terugverdientijd van het isolatiewerk aanzienlijk. Met de Energiebesparende Eigen Huis subsidie krijg je 5 euro per m2 voor de isolatie van een spouwmuur terug. Aan een aantal voorwaarden moet worden voldaan. Je moet bijvoorbeeld de spouwisolatie combineren met andere energiebesparende maatregels en de Rd-waarde van de isolatie moet ten minste 1,1 m2 K/W zijn. Er is ook een minimumgebied dat geïsoleerd moet worden. Dit hangt af van de woning.
Ben je benieuwd of jouw woning spouwmuren heeft? En wil je weten wat je allemaal kunt doen om je woning nog energiezuiniger te maken en veel geld te besparen? Neem dan direct de stap en vraag een vrijblijvende offerte aan. Zo heb je meteen alle
benodigde informatie en kun je zien welke stappen je kunt nemen.