Laatst bewerkt op: 16 sep 2024
Spouwmuurisolatie is erg voordelig. Dankzij een subsidie voor spouwmuurisolatie bespaar je niet alleen op je energiefactuur. Ook de aankoopprijs wordt gedrukt door die spouwmuurisolatie subsidie.
Delen van de woning isoleren zorgt ervoor dat je huis minder energie verbruikt en vervolgens milieuvriendelijker wordt. De overheid wil dit steunen door subsidies uit te delen. Met spouwmuurisolatie bespaar je tot wel 1.250 euro per jaar. Dat is al erg voordelig, een extra subsidie is dan nog eens helemaal mooi meegenomen.
Wanneer kom je in aanmerking voor zo’n subsidie, wat moet je ervoor doen, hoe vraag je het aan en hoeveel bedraagt die subsidie eigenlijk? Onderstaand artikel geeft je alle nodige informatie over subsidies voor spouwmuurisolatie.
Er zijn meerdere vormen van subsidie en verschillende andere voordelen die je kan benutten. Om zeker niets over het hoofd te zien is het aangeraden een vakman onder de arm te nemen. Professionele werkmannen hebben voldoende kennis van zaken om goed advies te geven en je spouwmuur kwalitatief te isoleren.
Inhoud van dit artikel
Wanneer recht op subsidies?
Er is een landelijke subsidie voor het isoleren van je woning. Voor elke isolatiemaatregel die je neemt kan je beroep doen op de ISDE-subsidie.
Naast spouwmuurisolatie heb je ook bij volgende soorten isolaties recht op deze subsidie:
- Isolatie van de gevel of buitenmuur.
- Bodem- of vloerisolatie
- Dakisolatie
- Glasisolatie
Wie één bepaald deel van de woning wenst te isoleren kan daar isolatie voor aanvragen. Verschillende maatregelen zijn ook te combineren. Wie minstens twee van bovenstaande zaken binnen een jaar uitvoert maakt kans op een hogere subsidie.
Daarnaast is het isoleren van de spouwmuur ook combineerbaar met een wamtepomp of zonneboiler.
Hoeveel bedraagt het subsidiebedrag?
Hoeveel kan je nu uitsparen dankzij de ISDE-subsidie? Wie één isolerende maatregel uitvoert, kan tot 15% van de totale isolatiekost terugkrijgen. Wanneer je meerdere werkzaamheden tegelijk uitvoert loopt dit bedrag op tot 30%.
Het exacte subsidiebedrag voor spouwmuurisolatie hangt af van de oppervlakte die je isoleert. Er wordt 8 euro per vierkante meter gesubsidieerd. Je dient wel minimaal 10 vierkante meter te isoleren. Bij 170 vierkante meter bereikt de subsidie het maximum, daarna wordt er niet meer gesubsidieerd. Je kan dus tot 1.360 euro uitsparen, wat normaal toch al een heel deel van je totale kost is. Benieuwd naar de kosten per vierkante meter van spouwmuurisolatie?
Waar subsidie spouwmuurisolatie aanvragen?
De subsdie voor spouwmuurisolatie vraag je simpelweg aan via de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Zoek je meldcode, laat de werken uitvoeren en doe de aanvraag van de subsidie. De aanvraag dient binnen 12 maanden na uitvoering en betaling van de isolatiewerken ingediend te zijn.
Voorwaarden spouwmuurisolatie subsidie
Interesse in de subsidie voor spouwmuurisolatie? Natuurlijk zijn er wel enkele voorwaarden waar je aan moet voldoen. De voornaamste maatregelen op een rijtje:
- De werken zijn klaar bij het indienen van de aanvraag. De subsidieaanvraag dient aangevraagd te worden binnen 12 maanden na uitvoering en betaling van de eerste maatregel.
- Je dient eigenaar van de woning waar de spouwmuurisolatie is uitgevoerd te zijn.
- Lokaal gespoten PIR of PUR moet aangebracht zijn met een HFK-vrij blaasmiddel.
- Na de werkzaamheden moet de gevel aan de vereiste isolatievoorwaarden voldoen. De Rd-waarde moet minstens 1,1 m²K/W bedragen.
- De isolatiewerken zijn uitgevoerd door een officieel erkende vakman. Met andere woorden: het bedrijf waar je beroep op doet moet ingeschreven zijn bij de KvK. Dit dien je bij je aanvraag te bewijzen aan de hand van een factuur.
Regionale subsidies spouwmuurisolatie
Naast de landelijke subsidie voor spouwmuurisolatie kan je ook nog op andere subsidies recht hebben. Zo zijn er ook gemeentes waar je regionale subsidies voor het isoleren van je spouwmuur kan aanvragen.
Elke Nederlandse gemeente heeft zijn eigen bedragen en voorwaarden. Ga zeker eens te raad bij je gemeente.
Andere financiële voordelen isoleren spouwmuur
Er zijn nog andere mogelijke financiële voordelen waarvoor je in aanmerking kan komen. Zo kan je mogelijks beroep doen op de energiebespaarlening en maak je gebruik van een verlaagd btw-tarief.
Onderstaande tips maken het isoleren van je spouwmuur betaalbaarder:
Verlaagd btw-tarief
Een woning ouder dan twee jaar? Wie geen nieuwbouw heeft profiteert van een verlaagd btw-tarief. Voor de arbeidskosten voor de plaatsing van je isolatie betaal je slechts 9 procent btw.
Dit lagere tarief is wel enkel van toepassing op de arbeidskosten van de plaatsing. Bij eventuele breekwerken die nodig zijn heb je geen recht op een verlaagd btw-tarief. Ook voor de aankoop van het materiaal zelf betaal je de volledige pot.
Er is één voorwaarde aan verbonden: de werken dienen uitgevoerd te worden door een erkend professioneel vakman. Een extra besparingstip is dan ook om verschillende specialisten in spouwmuurisolatie met elkaar te vergelijken. Dit doe je makkelijk via deze link.
Isoleer gezamenlijk met de buurt
Vaak is het voordeliger om niet op je eentje je spouwmuur te isoleren. Informeer bij je buren of ze eventueel ook geïnteresseerd zijn in het isoleren van hun spouwmuur. Door in grote getalen aan te kopen ontvang je vaak een extra korting. Daardoor wordt de uiteindelijke kostprijs nog wat lager voor een product dat nog steeds hetzelfde is.
Kies de beste soort isolatie
Kies de beste isolatie voor je spouwmuur. Er zijn verschillende types en soorten spouwmuurisolatie met elk hun voordelen. Ga zeker na welk type isolatie op vlak van prijs-kwaliteit het beste voor jou uitkomt.
Het is aangeraden hiervoor een vakman raad te plegen. Specialisten kunnen meteen vertellen wat voor jou de beste optie is.
Energiebespaarlening
Een ander voordeel waar je beroep op kan doen is de energiebespaarlening. Met deze lening kan je tegen een uitzonderlijk lage rente delen, zolang het voor energiebesparende maatregelen gebruikt wordt. Je moet wel eigenaar zijn van de woning waar de maatregelen voor dienen.
Momenteel betaal je voor een looptijd van 10 jaar 1,8% rente en je kan tot 65.000 euro lenen. Het is volledig boete- en vergoedingsvrij. De opbrengst en terugverdientijd van spouwmuurisolatie ligt een pak hoger. Zo is de energiebespaarlening een goede optie voor wie zijn spaargeld niet wil of kan gebruiken, maar toch graag een duurzamere woning wil.
Binnen- of buitenkant van de gevel isoleren
Een andere mogelijkheid is het isoleren van de binnen- of buitenkant van de gevel. Dit is vooral een tip voor mensen die geen spouwmuur bezitten. Woningen die oorspronkelijk niet tussen 1920 en 1980 gebouwd werden hebben vaak geen spouwmuur.
Ook voor het isoleren van de gevel is er een subsidie. Je krijgt 15 euro per vierkante meter vergoed. Ook hier zijn natuurlijk weer enkele voorwaarden aan verbonden.
Vraag offertes aan voor spouwmuurisolatie
Van plan om je spouwmuur te laten isoleren? Vraag gratis, makkelijk en vrijblijvend meerdere offertes aan van vakmannen. Zo kan je prijzen vergelijken en de financieel voordeligste keuze maken.