Alles over het isoleren van de spouwmuren
Gratis en vrijblijvend

Woningen die gebouwd zijn voor 1980 hebben veelal geen spouwmuurisolatie, want vroeger werd gedacht dat de ruimtes tussen de spouw en binnen-/buitenmuur voor isolatie zorgden aangezien hier stille lucht hing en lucht een warmtegeleider is. Later is gebleken dat deze lucht stroomde en niet stil stond. Dit kwam door de poreusheid van de omliggende muren. Daarom zijn er vanaf 1980 nieuwe bouwregels opgesteld, waarin stond dat er minder CO2 per huishouden uitgestoten mocht worden. Dit werd onder andere bewerkstelligd door spouwmuurisolatie in te brengen in nieuwbouw.

Het isoleren van je spouwmuur

Heb je dus een woning uit de periode 1930-1980, dan is het raadzaam om je spouwmuur te isoleren of te laten isoleren. Bij een spouwruimte met alleen lucht kan warmte uit je huis wegtrekken, omdat lucht slechts matig isolerend werkt. Tevens kan vocht en koude lucht door deze ruimte je woning binnendringen. Voeg je in deze ruimte een isolerend materiaal toe, zoals minerale wol of isolatieschuim, dan houdt dit de koude lucht beter buiten en warme lucht binnen.

Kun je zelf je spouwmuur isoleren?

Je kunt je spouwmuur zelf onder handen nemen. Bij de bouwmarkt kun je rollen met isolatiemateriaal halen en je hoeft het slechts via een aantal geboorde gaten in je buitenmuur naar binnen te spuiten. Toch is het handiger om een professioneel bedrijf in te huren. Vakmannen beoordelen namelijk eerst je muur, bepalen welk isolatiemateriaal je nodig hebt en hebben het benodigde gereedschap om je spouwmuur in een korte tijd vakkundig te isoleren. Isolatiemateriaal aanbrengen is namelijk een nauwkeurige klus. Doe je het fout, dan kan het zijn dat je deze investering nog niet beloond ziet in een besparing op je energierekening.

Beoordeling van je muur

Je kunt niet zomaar iedere muur isoleren. Het kan namelijk zijn dat je spouw vervuild is geraakt door bijvoorbeeld eerdere bouwwerkzaamheden. Door vuiligheid in de spouw kunnen koudebruggen ontstaan. Dit zijn plekken waar geen isolatiemateriaal zit, waardoor koude lucht als ook vocht alsnog op deze niet-geïsoleerde plekken je woning in kunnen dringen. Ook kan het omringende isolatiemateriaal aangetast worden, waardoor deze ook in de mate van isolatie kunnen afnemen.

Welk isolatiemateriaal gebruik je?

Je kunt niet elk isolatiemateriaal op elke muur gebruiken. Er moet gekeken worden naar hoe breed de spouw is en of jouw spouw isolatiemateriaal kan verdragen. Laat je dit niet goed nakijken, dan kan het zijn dat het isolatiemateriaal te dik is waardoor deze je gevel uiteen drukt en dure schade aan je muur toebrengt.

Speciaal isolatiegereedschap

Je isolatiemateriaal halen, is gemakkelijk. Je kunt het gemakkelijk in de dichtstbijzijnde bouwmarkt ophalen. Maar het op de juiste manier aanbrengen van isolatiemateriaal kan een hele klus zijn. Je moet gaten boren in de buitenmuur en hier met een speciale isolatiespuit het materiaal de spouwmuur in spuiten. Dit gereedschap kun je alleen huren bij gespecialiseerde bedrijven, terwijl een vakman dit gewoon meteen bij zich heeft. Tevens moet je beschermingspakken dragen, want het isolatiemateriaal is niet altijd even goed voor je gezondheid.

Geen subsidie bij het zelf isoleren van je woning

Wanneer je zelf isolatieklussen aan je woning uitvoert, kom je tevens niet in aanmerking voor gemeentelijke of landelijk subsidies. De kosten van het isoleren van je spouwmuur kun je namelijk deels, momenteel dertig procent, terugvorderen door middel van de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis, waarbij je twee of meer isolatieklussen tegelijk moet laten uitvoeren door een erkend bedrijf. Ook de extra btw-verlaging op isolatiewerkzaamheden loop je mis, wanneer je jouw spouwmuur zelf isoleert. De btw-verlaging is namelijk geldig, wanneer je isolatiewerkzaamheden laat uitvoeren door vakmannen. Hierbij betaal je slechts 9 procent btw voor de arbeidskosten.

Geen garantie op isolatiemateriaal

Wanneer je zelf een fout maakt met het isoleren van je spouw, dan zijn herstelwerkzaamheden voor eigen rekening. Huur je een vakman in, dan heb je een garantietermijn van tien jaar.

Tips om zelf je spouwmuur te isoleren

Wanneer je de klus toch zelf wil doen, dan is het raadzaam om de volgende stappen te volgen. Kijk eerst via Advies op Maat voor advies. Door een aantal gegevens in te voeren, krijg je meteen te zien of spouwmuurisolatie voor je gevel geschikt is, een schatting van de te besparen energiekosten, een schatting van de te betalen kosten en tips over hoe je aan de slag kunt. Doe hierna zelf je spouw inspecteren door middel van een boormachine en een spouwkijker. De spouwkijker huur je voor €50 per dag. Let hierbij op vuil in de spouw, maar ook op de aanwezigheid van kleine dieren, zoals muizen of vleermuizen. Kies daarna uit welk isolatiemateriaal je wil en koop deze plus cement voor de geboorde gaten in de bouwmarkt. Huur daarna de inblaasmachine voor circa €90 per dag en beschermkleren. Hierna kun je veilig je spouwmuur isoleren.


Laatste nieuws

Natuurvriendelijk Isoleren & de kosten

september 23, 2024

Laatst bewerkt op: 15 okt 2024 Tegenwoordig laten mensen hun huizen steeds

Nieuwe oplossing voor vleermuizencheck in spouwmuur

mei 3, 2024

Laatst bewerkt op: 15 okt 2024 Dankzij een nieuwe techniek genaamd DNA-vleermuisonderzoek,

Dit zijn de gevaren van PURschuim

april 24, 2024

Laatst bewerkt op: 15 okt 2024 In de video hieronder zie je