Laatst bewerkt op: 16 okt 2024
Inhoud van dit artikel
Isoleren van spouwmuren met isover
Spouwmuurisolatie kan veel woningen die gebouwd zijn tussen 1925 en 1976 een beter isolerende werking geven. De temperatuur wordt meer gelijkwaardig over uw woning verdeeld en warmte wordt beter vastgehouden. Uw muren voelen minder kil en koud aan en eventuele tocht behoort tot het verleden. Isover produceert al jaren goede isolatiematerialen waarmee u uw spouwmuur kunt (laten) isoleren.
Waarom spouwmuren isoleren met isover?
Bestaande spouwmuren kunnen prima geïsoleerd worden met de producten die door isover op de markt gebracht zijn. Glaswol is een van beste isolatiematerialen die op de markt verkrijgbaar zijn.
- Glaswol ademt en de muren kunnen langs zowel binnen of buitenzijde bijkomend geïsoleerd worden.
- Glaswol neemt geen vocht op en is bovendien een duurzaam product.
- Glaswol biedt naast thermische isolatie ook akoestische isolatie aan, zodat eventuele geluidshinder na het isoleren van de spouwmuren een stuk verminderd wordt.
- Glaswol is brandveilig en het ontwikkelt geen schadelijke gassen in geval van brand.
- Het na-isoleren van spouwmuren met glaswolvlokken is muurvriendelijk, er wordt geen gebruik gemaakt van een hoge druk en er ontstaat géén chemische reactie.
- Glaswol is volledig recyclebaar.
- Als er tijdens de isolatiewerkzaamheden gemorst wordt met het product dan ontstaan er geen vlekken op de muur en/of grond.
Na-isoleren van de spouwmuur met isover
Het na-isoleren van de spouwmuur gebeurt vaak met zogenaamde glaswolvlokken die onder lage druk in de spouwmuur worden geblazen. Glaswolvlokken hebben bijzondere eigenschappen die de isolatie ten goede komen:
- Glaswolvlokken hebben een hoge isolatiewaarde. Ze ademen en zijn waterafstotend.
- Het inblazen van de glaswolvlokken gebeurt op een rustige manier
- Voor de glaswolvlokken is nauwelijks druk nodig om ze in de spouwmuur aan te brengen.
- De functie van de spouwmuur blijft behouden, ook na het isoleren
- De meeste woningen hebben geen (bouw)vergunning nodig als het gaat om het isoleren van de spouwmuren.
Het isoleren van spouwmuren met isover vlokken laat u het beste over aan deskundige isolatiebedrijven die dagelijks met dit product te maken hebben. De bedrijven weten hoe ze op de juiste manier met isover om moeten gaan om het hoogste rendement te behalen. Deskundige medewerkers kunnen u bovendien alles vertellen over het verschil dat isover heeft te bieden ten opzichte van andere isolatiematerialen.
Een offerte aanvragen bij een isolatiebedrijf
Wilt u weten wat de kosten van het isoleren van uw spouwmuur met isover bedragen? Vraag dan bij verschillende isolatiebedrijven een offerte aan. U kunt daarvoor de volgende stappen volgen:
- Een deskundig isolatiebedrijf zal altijd eerst een bezoek ter plaatse brengen alvorens een prijsopgave uit te brengen.
- De prijsopgave bevat een rapport met de bevindingen die gedaan werden tijdens de inspectie van de spouwmuren.
- U ontvangt tegelijkertijd de eventuele voorwaarden voor het isoleren van de spouwmuren.
- Het isolatiebedrijf zal een overzicht maken van werkzaamheden voor mogelijke reparatiewerkzaamheden aan de muren. Hierbij kunt u denken aan scheuren die eerst gerepareerd dienen te worden alvorens de spouwmuren geïsoleerd kunnen worden.
- Tijdens de controle van uw spouwmuren wordt gekeken en gezocht naar plaatsen van eventuele koudebruggen.
- Een endoscopische camera controleert op mogelijke spouwmuurvervuiling.
- De spouwmuur wordt opgemeten.
Uiteraard vraagt u bij meerdere isolatiebedrijven offertes op. Na ontvangst van de verschillende prijsopgaven kunt u gaan vergelijken en komt u uiteindelijk tot een conclusie bij welk isolatiebedrijf u de beste prijs-kwaliteitverhouding krijgt voor het isoleren van de spouwmuren met isover. Uiteraard kijkt u niet alleen naar de prijs onderaan de streep, maar leest u aandachtig welke kosten allemaal in deze prijs zijn meegerekend. Sommige isolatiebedrijven brengen u bijvoorbeeld achteraf nog de kosten voor het voorrijden in rekening, terwijl andere bedrijven u een keurige offerte bezorgen waarbij alle kosten zijn inbegrepen. Goed vergelijken kan u zomaar tot 40% besparen op de uiteindelijke investering welke u doet in het isoleren van de spouwmuren.
Hoe worden spouwmuren geïsoleerd met isover?
Met het isolatiebedrijf van uw keuze wordt een afspraak voor een datum gemaakt waarop de werkzaamheden aan uw spouwmuur worden uitgevoerd. Voor de werkzaamheden zelf hoeft u geen grote voorzorgsmaatregelen te nemen, het enige wat u doet is zorgen dat de buitenmuur vrij is van eventuele planten en bloembakken. In de gevel worden vervolgens aan de hand van een patroon gaten geboord waar de glaswolvlokken van isover vervolgens in worden geblazen. Nadat de volledige muur is volgeblazen worden de boorgaten dichtgemaakt met specie in nagenoeg dezelfde kleur als de bestaand voegen. U ziet nadat de werkzaamheden zijn uitgevoerd vrijwel niets meer van de gaten die werden gemaakt.
De werkzaamheden nemen ongeveer een dag in beslag en veroorzaken nagenoeg geen overlast. Na het isoleren van de spouwmuren merkt u meteen de voordelen die uw investering met zich meebrengen:
- Het warmteverlies wordt enorm beperkt. De temperatuur binnenshuis is aangenaam en gelijkmatig verspreid. Bovendien bespaard u direct na het isoleren met isover op de kosten van uw maandelijkse energierekening.
- De kosten van de investering heeft u binnen drie tot vijf jaar volledig terugverdiend. Ook na deze eerste periode blijven de kostenbesparingen op uw energierekening gewoon doorlopen.
- Het energie label van uw woning verbeterd aanzienlijk. Hierdoor verhoogt u de waarde van uw woning op relatief eenvoudige wijze.
Subsidiemogelijkheden op spouwmuurisolatie met isover
Vraag ook altijd na bij uw plaatselijke gemeente of er subsidiepotjes zijn waar u een beroep op kunt doen. De overheid stimuleert het doorvoeren van energiebesparende maatregelen aan de eigen woning in ruime mate. Naast subsidieregelingen zijn er ook zogenaamde stimuleringsleningen duurzaamheid waar u in de meeste gevallen een beroep op kunt doen. Zo voert u op snelle wijze energiebesparende maatregelen door en bespaart u ook op de maandelijkse kosten van gas en elektra. Dit soort leningen wordt verstrekt met een laag rente percentage, gemiddeld 2,4%, en wordt ook wel kostenneutraal genoemd. U bespaart immers op uw maandelijkse lasten en het bedrag wat u uitspaart gebruikt u om de maandelijkse aflossing en rente van de stimuleringslening te betalen. Uw woongemeente heeft meer informatie aangaande de mogelijkheden en voorwaarden die er zijn voor deze stimuleringslening duurzaamheid. Vaak loont het de moeite om dan verschillende energiebesparende maatregelen met elkaar te combineren, waardoor uw woning nog beter geïsoleerd wordt en meer in waarde stijgt. Uiteraard gaat ook het maandelijks bedrag dat u bezuinigd op de energierekening omlaag.