Laatst bewerkt op: 16 okt 2024
Wanneer jij in een woning woont die na 1930 is gebouwd mag je er van uitgaan dat jouw woning voorzien is van een spouwmuur. Een spouwmuur is eigenlijk een dubbelwandig gemetselde muur met een holte ertussen; de spouw. De twee muren zitten aan elkaar vast met muurankers. De spouw is een ruimte van minimaal 5 centimeter breed. Het oorspronkelijke doel van een spouwmuur was dat de woning geïsoleerd zou worden doordat er lucht tussen de twee lagen metselwerk zou blijven stilstaan. En stilstaande lucht heeft een isolerende werking.
Inhoud van dit artikel
Waarom hebben woningen een spouwmuur
De opzet was dus goed, maar het resultaat is helaas niet altijd afdoende. Reden hiervan is dat doordat de muren van ademend materiaal zijn gemetseld er toch een luchtstroming ontstaat tussen de twee muren in. Daarnaast heeft vocht van buitenaf door regenval vrij spel. Het vocht gaat opkruipen in je muren en tussen je muren waar het voor schimmel ontwikkeling zorgt. En je weet het; daar waar schimmel zit heerst een specifiek klimaat. Het is er koud en kil, en er kunnen onaangename geuren ontstaan. Schimmel in je woning is absoluut slecht voor je gezondheid en zou dus bestreden moeten worden.
Sinds wanneer zijn woningen geïsoleerd
Woningen die zijn gebouwd na 1980 zijn standaard voorzien van spouwmuur isolatie. Dit is ingevoerd vanaf 1975 toen bekend werd dat er gewerkt moest worden aan de CO2 uitstoot. De eenvoudigste manier hoe huishoudens hun CO2 uitstoot kunnen verminderen is door minder te stoken met de cv-ketel om een woning warm te krijgen. Mede hierdoor zijn er nieuwe bouwvoorschriften gekomen waardoor woningen moesten worden voorzien van een spouwmuur en speciale spouwmuur isolatie om de warmte die met de cv-ketel wordt opgewekt ook daadwerkelijk binnen de woning te houden.
Wat kan je nog isoleren aan oude huizen
Wanneer jij in een oud huis woont, dus in een woning met een spouwmuur waar geen spouwmuurisolatie in is aangebracht, valt er gelukkig nog wel te isoleren. In dat geval zal je moeten na-isoleren. Na-isoleren is eigenlijk niets anders dan een aantal gaten boren in de spouwmuur en daar alsnog isolatiemateriaal doorheen naar binnen spuiten. Dit isolatiemateriaal is niet veel anders dan het isolatiemateriaal wat tegenwoordig wordt verwerkt in nieuwbouwwoningen, maar het wordt in een andere vorm aangeleverd.
Wat voor isolatiemateriaal is er voor oude huizen
Oude huizen moeten worden geïsoleerd met isolatiemateriaal wat eenvoudig in de muur kan worden geïnjecteerd of gespoten. Het gaat dan vaak om polystyreen korrels met een lijm-substantie die eenvoudig in een smalle spouw kunnen worden gespoten, maar ook om glaswol of steenwol in vezelachtige substantie wat in de muur naderhand weer verandert in een massief geheel. De vezels van glaswol of steenwol zullen namelijk aan elkaar gaan hechten waardoor er een goed isolerende laag ontstaat. Ook isolatie met PUR schuim is een mogelijkheid. PUR schuim is een materiaal wat in vloeibare versie in je muur wordt gespoten waarna het opdroogt als een schuim. In schuim zit natuurlijk lucht verwerkt. Die lucht die in schuim of in polystyreen korrels of polystyreen parels zit verwerkt houdt de warmte goed vast.
Hoe werk je zo’n muur dan weer af
Wanneer een spouwmuur voorzien wordt van spouwmuur isolatie materiaal wordt er een patroon van gaten geboord in je buitenwand op strategische plekken op de kruispunten van het metselwerk van je buitenmuur. Deze gaten worden uiteraard, wanneer het isolatiemateriaal allemaal gelijkmatig in je muur is gespoten weer gedicht, zodat het er weer goed dicht uitziet. Je zal nauwelijks zien dat jouw muur is geïsoleerd, maar het resultaat laat niet lang op zich wachten.
Kunnen alle oude woningen met een spouwmuur worden geïsoleerd
Wanneer jij woont in zo’n woning die is gebouwd tussen 1930 en 1980 zal je dus gelijk willen gaan isoleren om te besparen op je energierekening. Dit is echter niet in alle gevallen mogelijk. In het verleden gebeurde het namelijk nogal eens dat de spouw werd opgevuld met bouwpuin. Wanneer dat bij jouw woning ook het geval is, is het niet mogelijk om met spouwmuur isolatiemateriaal aan de slag te gaan. Het isolatiemateriaal zal dan niet alle plekken in je spouwmuur goed kunnen bereiken, waardoor je te maken krijgt met koudebruggen. Dit zijn koude plekken in je spouwmuur die een onaangenaam gevoel geven in je woning.
Hoe ontdek je hoe jouw spouwmuur er van binnen uitziet
Wanneer je een spouwmuur wil gaan isoleren zal er in eerste instantie een medewerker van een isolatie bedrijf bij jouw langs komen. Deze medewerker zal met een speciale sonar camera in jouw muur gaan kijken hoe de spouw er van binnen uitziet. De medewerker kan dan meten of de spouw wel breed genoeg is om te worden geïsoleerd, maar ook kan de medewerker van het isolatiebedrijf zien of er bouwpuin is gestort in de spouw van jouw woning. Pas wanneer je woning aan een aantal eisen voldoet kan worden overgegaan tot spouwmuur isolatie.
Wat kan je nog doen wanneer je geen spouwmuur kan isoleren
Er blijft natuurlijk altijd een aantal woningen over wat dus niet kan worden geïsoleerd via de spouwmuur. Feit is dan dat je niet hoeft door te gaan met het betalen van een veel te hoge rekening aan het energiebedrijf. Jij wil natuurlijk, ook al woon je in een oud huis, besparen op jouw energienota en je steentje bijdragen aan een beter milieu. In dat geval kan je altijd nog overgaan tot andere isolerende maatregelen. Je zal in dat geval een extra isolerend laag kunnen aanbrengen aan de binnenkant van je woning, en je zal daarnaast via bijvoorbeeld radiator folie de warmte die jij opwekt met je cv-installatie kunnen behouden waar het behoort; in jouw woning. Er zijn nog meer dan genoeg alternatieven om een oude woning goed te isoleren voor handen; de vertegenwoordiger van het isolatiebedrijf zal jou hier alles over kunnen vertellen en ook in dit geval zal hij met een offerte op maat kunnen komen.
Lees ook: goedkope stukadoor