Alles over het isoleren van de spouwmuren
Gratis en vrijblijvend

Laatst bewerkt op: 16 okt 2024

oude woning spouwisolatie

Wanneer je kiest voor een koopwoning kan je natuurlijk gaan voor een nieuwbouwwoning in een vinexwijk. Zo’n huis waarvan er dertien in een dozijn gaan, en waar alle straten er hetzelfde uit zien. Jij hebt er echter heel bewust voor gekozen om een huis te kopen wat al jarenlang ervaring heeft. Een woning die in een doorleefde sfeervolle straat staat. De hele afwerking van het huis straalt karakter uit, en daar viel jij voor toen je dit huis kocht. Toch is zo’n oude woning niet alleen maar rozengeur en maneschijn. In de zomer wordt het er waarschijnlijk gezellig warm, maar in de wintermaanden kan zo’n oude woning behoorlijk koud aanvoelen. Dat alles heeft niet te maken met jouw cv-installatie, want die heb je waarschijnlijk al lang laten aanpassen. Het feit dat je in een oude woning eindeloos moet stoken om tot een behaaglijk warme temperatuur te komen heeft er alles mee te maken dat de woning waarschijnlijk niet goed is geïsoleerd. Die isolatieproblemen zitten in dat geval vooral in je muren, en door muren die niet goed zijn geïsoleerd gaat veel warmte verloren.

*Tips:

  • Vergelijk is besparen. Vraag daarom vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale bedrijven aan, vergelijk en bespaar tot 30%.
  • Wist je al dat je gebruik kunt maken van subsidies?

Spouwmuurisolatie voor een oude woning

Wanneer jouw woning tenminste na 1930 is gebouwd is hij waarschijnlijk voorzien van een spouwmuur. Een spouwmuur is eigenlijk een dubbele muur met een ruimte ertussen. Die ruimte heet de spouw. De beide muren worden met muurankers bij elkaar gehouden, en die ankers lopen op bepaalde plekken door de spouw heen. Het doel van een spouwmuur was oorspronkelijk dat de woning beter geïsoleerd zou zijn, doordat de lucht in de spouw zou stilstaan. Stilstaande lucht isoleert warmte van binnenuit, en koude blijft op die manier buiten je huis. Helaas is deze isolatiemethode van een spouwmuur niet ideaal gebleken.

Metselwerk heeft immers een nog enigszins ademende werking, waardoor er alsnog een luchtstroom ontstaat door de spouwmuur heen. Gevolg is dat de isolerende werking nagenoeg nihil is, en een woning met een niet geïsoleerde spouwmuur behoorlijk koud kan aanvoelen in de wintermaanden.
Wanneer je daarnaast ook nog eens last krijgt van optrekkend vocht in je muren door overmatige regenval waarbij de regen door je muren heen komt ontwikkelt zich schimmel in je spouwmuur.
Schimmel zorgt voor een vochtig en kil klimaat in je huis, en het veroorzaakt daarnaast ook nog eens een onaangename geur. Het zijn allemaal zaken waar jij als woningbezitter van een oude woning niet op zit te wachten. De stap naar spouwmuurisolatie is dan ook snel gemaakt.

Kan iedere oude woning worden voorzien van spouwmuurisolatie

Wanneer jij jouw oude woning wil laten voorzien van spouwmuurisolatie zal je natuurlijk goed informatie inwinnen voordat je iemand inhuurt of aan de slag gaat. Het is namelijk zo dat niet iedere oude woning kan worden voorzien van spouwmuurisolatie. Je zal een aantal zaken moeten laten onderzoeken voor je aan de slag kan gaan met isolatiemateriaal.

  • Is de spouw echt een holle ruimte.
  • Is de spouw wel breed genoeg om geïsoleerd te worden.

We zullen deze twee vereisten aan je uitleggen en toelichten. Bij veel oude woningen werd de spouw tijdens de bouw enigszins opgevuld met bouwpuin. Dit diende om stevigheid te geven aan de spouw. Het kan ook zijn dat er door de tand des tijds metselwerk is losgeraakt binnen de spouw, en ook dit kan voor bouwpuin zorgen in je spouw. Wanneer hier sprake van is, zal het onmogelijk zijn om de spouwmuur goed te isoleren. Je kan dan immers het isolatiemateriaal niet goed door de hele spouw heen injecteren, en dat heeft tot gevolg dat je een aantal koudebruggen kan krijgen in je woning. Een koudebrug is een zone waar het isolatiemateriaal niet of niet goed verdeeld zit. Die plekken in je huis zullen dan koud blijven aanvoelen wat een heel onaangename sensatie geeft.

De breedte van je spouw is ook van belang wanneer je wil gaan isoleren. Je hebt immers ruimte nodig om het spouwmuurisolatiemateriaal aan te brengen. Die breedte dient minimaal 5 centimeter te zijn. Heb je die ruimte niet, dan is het dus ook niet mogelijk om je spouwmuur te na-isoleren.

Isolatie door de expert

Het isoleren van een oude woning moet je altijd door een expert laten doen, ook al ben je nog zo’n bedreven doe-het-zelver. Oude muren zijn immers wat kwetsbaarder dan nieuwere muren. Het metselwerk is doorgaans wat brokkelig en zou gemakkelijk uiteen kunnen vallen onder het isoleren. Daarnaast loop je het risico dat er scheuren ontstaan in je muur wanneer je het isolatiemateriaal onder al te hoge druk in je muur gaat spuiten.

Een expert zal precies weten welke isolatiematerialen geschikt zijn om jouw spouwmuur te isoleren, en hij zal ook exact weten welke handelswijze vereist is. Bovendien is hier sprake van een verzekeringstechnisch aspect. Wanneer je zelf gaat werken aan je isolatie en er ontstaat daardoor bouwkundige schade aan je woning, zal dit niet gedekt worden door de verzekering. Je komt dan voor een extra kostenpost te staan die niet in verhouding staat tot het arbeidsloon wat je aanvankelijk had uitgespaard toen je zelf aan de slag ging.

Jouw oude woning isoleren

Wanneer het isolatiebedrijf komt om jouw oude woning te isoleren zullen er allereerst gaten worden geboord in het metselwerk. Die gaten komen op kruispunten in het metselwerk volgens een heel nauwgezet patroon. Vervolgens wordt het isolatiemateriaal in jouw muur gespoten. Dit isolatiemateriaal kan heel divers zijn. Het kan zijn dat er is gekozen voor een isolatie met piepschuim parels. Deze piepschuim parels worden ingespoten samen met lijm die ervoor zorgt dat het isolatiemateriaal op zijn plek blijft zitten.

Het kan ook zijn dat er wordt gekozen voor glaswol of steenwol om je muur te isoleren. Dit is vezelig materiaal wanneer het in je muur wordt gespoten, maar binnen in je spouwmuur hecht dat materiaal aan elkaar waardoor je een soort plaat van glaswol of steenwol krijgt. Een andere mogelijkheid is isolatie met PUR schuim. Dit is een vloeistof die in je muur wordt gespoten. Eenmaal in je spouwmuur droogt het op in schuimvorm. Dit schuim bevat uiteraard veel lucht en dat zorgt voor de isolerende werking.

Lees ook: verhuizen checklist

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wij scoren 4.5/5:

Top 3 spouwisolatie specialisten

images

Isolatie Centraal

Laatst bewerkt op: 03 sep 2024 Isolatie Centraal is een bedrijf in Lees meer

logo_az-isolatietechniek

AZ isolatietechniek

Laatst bewerkt op: 03 sep 2024 AZ Isolatietechniek is een bedrijf in Lees meer

hollandisolatieservice-26-800×600-1

Holland isolatie service

Laatst bewerkt op: 03 sep 2024 Ah, je zoekt informatie over een Lees meer

Laatste nieuws

Natuurvriendelijk Isoleren & de kosten

september 23, 2024

Laatst bewerkt op: 15 okt 2024 Tegenwoordig laten mensen hun huizen steeds

Nieuwe oplossing voor vleermuizencheck in spouwmuur

mei 3, 2024

Laatst bewerkt op: 15 okt 2024 Dankzij een nieuwe techniek genaamd DNA-vleermuisonderzoek,

Dit zijn de gevaren van PURschuim

april 24, 2024

Laatst bewerkt op: 15 okt 2024 In de video hieronder zie je