Laatst bewerkt op: 16 okt 2024
Inhoud van dit artikel
Zoveel soorten spouwmuurisolatie, waar moet ik op letten
Op het moment dat je besluit om een spouwmuur te gaan isoleren zal je er al snel achter komen dat er veel soorten spouwmuurisolatie bestaan. Je zou in zo’n geval al snel geneigd zijn om voor het goedkoopste materiaal of voor de meest gebruikte oplossing te kiezen, maar dit is niet altijd aan te raden. Omdat jij je woning graag doeltreffend wil isoleren hebben we vast voor je op een rijtje gezet hoe je spouwmuurisolatie materiaal kan vergelijken.
Vergelijken op basis van:
- Spouwmuurisolatie vergelijken op prijs/prestatie waarde.
- Spouwmuurisolatie vergelijken op isolatiewaarde.
- Spouwmuurisolatie vergelijken op geluidsisolatie.
- Spouwmuurisolatie vergelijken op vochtgedrag.
- Spouwmuurisolatie vergelijken op brandveiligheid.
- Spouwmuurisolatie vergelijken op duurzaamheid.
- Spouwmuurisolatie vergelijken op verwerkingstijd.
- Spouwmuurisolatie vergelijken op waterafstotendheid.
- Spouwmuurisolatie vergelijken op dampdoorlating
- Spouwmuurisolatie vergelijken voor type spouwmuren.
We zullen deze verschillende factoren wat nader voor je toelichten zodat jij zeker weet dat je de juiste keuze zal maken voor de spouwmuurisolatie die volledig past bij jouw wensen en bij jouw woning.
Het vergelijken van een spouwmuurisolatie op prijs/prestatie
Het is je vast al eens opgevallen; goedkope zaken zijn niet altijd even goed als duurdere artikelen. Bij isolatiematerialen is dat eigenlijk net zo. Je moet een prijs/prestatie score zien als een meetmiddel wat de verhouding aangeeft tussen de kosten van de isolatie en het materiaal en de opbrengst omgezet in isolatiewaarde. Isolatie met isolatiewaarde HR++ zal doorgaans wat meer kosten in de aanvankelijke aanschaf, maar op den duur ook een grotere besparing opleveren.
Het vergelijken van een spouwmuurisolatie op isolatiewaarde.
Isolatiemateriaal is verkrijgbaar in verschillende isolatiewaardes. Dit is aangegeven met categorieën. De gangbare categorieën zijn HR, HR+ en HR++.Isolatiemateriaal met de isolatiewaarde HR++ heeft dan ook de hoogste isolatiewaarde. Daarnaast heb je ook nog soorten isolatiemateriaal die een standaard isolatiewaarde hebben. Wanneer je isolatiemogelijkheden voor je spouwmuur wil vergelijken is de isolatiewaarde nog het belangrijkste middel.
Het vergelijken van een spouwmuurisolatie op de geluidsisolatie
Natuurlijk wil jij je spouwmuur vergelijken om minder te hoeven stoken, maar ga eens na hoeveel last jij hebt in je woning van omgevingslawaai. De ligging vergeleken met de windrichting van jouw woning zal zeker een rol spelen, maar ook jouw woonomgeving. Woon je bijvoorbeeld in de buurt van een snelweg, of midden in een stad, of langs de aanvliegroute van een vliegveld; dan speelt de geluidsdemping zeker een belangrijke rol bij jouw keuze voor het juiste isolatiemateriaal. De diverse materialen die je kan gebruiken om jouw spouwmuur te isoleren hebben ieder hun eigen geluid dempende functie.
Spouwmuurisolatie vergelijken op vochtgedrag
Afhankelijk van de windrichting kan je woning behoorlijk wat vocht van buiten te verduren krijgen. Is er regelmatig sprake van heftige regenval en staat de wind dan doorgaans tegen jouw muur aan, dan komt er door de poreusheid van het metselwerk bij jouw woning behoorlijk wat regen bij je isolatiemateriaal terecht. Het is goed om hier rekening mee te houden wanneer je een spouwmuurisolatie materiaal kiest.
Spouwmuurisolatie vergelijken op brandveiligheid
In principe zijn alle soorten isolatiemateriaal die in Nederland mogen worden gebruikt brandwerend. Er zit alleen nogal wat verschil tussen de diverse soorten isolatiemateriaal. Het ene isolatiemateriaal is nou eenmaal veiliger dan het andere soort. Je kan het spouwmuurisolatiemateriaal dus vergelijken aan de hand van de onbrandbaarheid en de brandverspreiding.
Spouwmuurisolatie vergelijken op duurzaamheid
Hoe duurzaam een isolatiemateriaal is wordt bepaald door de levensduur van het isolatiemateriaal. Dit wordt afgezet tegen de schade die wordt veroorzaakt aan het milieu tijdens de productie van het isolatiemateriaal. In principe zou spouwmuurisolatie een heel leven lang mee moeten gaan. Of dat ook werkelijk zo is hangt helemaal af van het isolatiemateriaal. Omdat je natuurlijk het milieu niet nodeloos wil belasten, en de overheid ook kijkt naar de duurzaamheid van spouwmuurisolatiemateriaal bij het bepalen van subsidies en premies is duurzaamheid een belangrijke factor om spouwmuurisolatie te vergelijken.
Spouwmuurisolatie vergelijken op verwerkingstijd
Het ene soort spouwmuurisolatiemateriaal neemt een langere verwerkingstijd in beslag dan de andere soort. Dit kan zijn tijdens het aanbrengen van het isolatiemateriaal, maar je kan dan bijvoorbeeld ook kijken naar de tijd dat je nog last hebt van eventueel vrijgekomen gassen in je muur die nog aanwezig zijn in je woning na het aanbrengen van het isolatiemateriaal. Vooral bij isolatie met PUR heb je hiermee te maken, en mensen met luchtwegaandoeningen als CARA en astma kunnen hier behoorlijk last van krijgen.
Spouwmuurisolatie vergelijken op waterafstotendheid
In principe moet al het isolatiemateriaal wat in Nederland op de markt komt waterafstotend zijn. Deze waterafstotende eigenschap zorgt ervoor dat vocht wat van buitenaf komt niet van de buitenmuur naar de binnenmuur kan komen. Daarnaast moet isolatiemateriaal ook niet vatbaar zijn voor vocht omdat je anders schimmelvorming in je isolatiemateriaal kan krijgen. Ook op dit gebied scoren niet alle soorten spouwmuurisolatiemateriaal hetzelfde. Afhankelijk van de hoeveelheid vochtoverlast die jij hebt kan je dus bepalen welke soort isolatiemateriaal het beste past bij jouw situatie.
Spouwmuurisolatie vergelijken op dampdoorlating
Het liefste sluit je je woning helemaal af om een zo goed mogelijke isolatie te bereiken, maar dit is een slecht idee. Je woning moet immers zijn vocht van binnenuit kwijt, dus er moet gelegenheid blijven voor je woning om te kunnen ventileren. Niet iedere spouwmuurisolatie scoort even goed op dampdoorlatendheid, dus let hier goed op. Anders zou je zomaar last kunnen krijgen van vocht- en schimmelproblemen in je woning.
Vergelijk spouwmuurisolatie voor de verschillende types spouwmuren
Niet alle spouwmuren zijn even dik en niet al het voegwerk van spouwmuren is even sterk. Daarom zal je moeten afwegen welk isolatiemateriaal er beschikbaar is voor jouw type spouw. Bovendien zal er gekeken moeten worden naar het type voeg wat gebruikt is in verband met het maken van boorgaten, en de steensoort die is gebruikt om jouw woning te bouwen.