Laatst bewerkt op: 16 okt 2024
Inhoud van dit artikel
Spouwmuurisolatie voor het leven
Wanneer je een woning voorziet van spouwmuurisolatie ga je er natuurlijk vanuit dat dit een handeling is die je slechts eenmalig hoeft te doen. Spouwmuurisolatie is immers een behoorlijke investering en je hoopt dan ook dat je met eenmalig voorzien van spouwmuurisolatie kan genieten van een goed geïsoleerd huis. Toch kan het noodzakelijk zijn dat een muur spouwmuur opnieuw wordt geïsoleerd. Dit kan noodzakelijk zijn om bijvoorbeeld de volgende redenen:
- Renovatie waarbij de buitenmuur of binnenmuur wordt vervangen.
- Gekrompen spouwmuurisolatie.
- Vocht in de spouwmuurisolatie.
We zullen deze zaken nu nader toelichten.
Spouwmuurisolatie verwijderen vanwege renovatie
Het metselwerk van een woning is aan slijtage onderhevig. Weer en wind hebben hun invloed op het metselwerk van woningen, en je merkt dan ook – zeker wanneer jij woont in een woning die al wat ouder is – dat het metselwerk poreus begint te worden. De constructie van je muur kan hier na verloop van tijd door achteruit gaan, waardoor er scheuren in je muur zullen ontstaan. Je kan echter ook gaan werken aan het uiterlijk van je woning. De oude stenen buitenmuur wordt vervangen door een buitenmuur die mooier is en wellicht ook van degelijker materiaal is gemaakt. In beide gevallen is renovatie van je woning noodzakelijk, en wanneer dat gebeurt zal de buitenmuur worden weggebroken. Op dat moment is het niet mogelijk om het oude isolatiemateriaal te behouden.
Spouwmuurisolatie verwijderen vanwege gekrompen spouwmuurisolatie
Spouwmuren worden al sinds 1980 geïsoleerd voordat de woning wordt opgeleverd, maar de materialen waarmee de spouwmuur is geïsoleerd zijn wel veranderd in de loop der tijd. Daar waar we tegenwoordig werken met polystyreen parels en glaswol en steenwol werd er in het begin nogal eens een isolatie van een schuimlaag aangelegd. Het was dan doorgaans een isolatielaag van UF schuim, hetgeen staat voor ureum formaldehyde.
Dit materiaal is in de loop der jaren behoorlijk geïnnoveerd, maar in het verleden was het materiaal zodanig van kwaliteit dat het na een lange tijd poreus werd, ging brokkelen of krimpen. Het spreekt voor zich dat een muur die op deze manier is geïsoleerd geen goed isolerende werking meer heeft. Het kan zijn dat het isolatiemateriaal nagenoeg geheel weg is bovenin de gevel en in brokken onderin de spouw ligt. In dat geval sta je voor de omvangrijke klus om het oude spouwmuurisolatiemateriaal te laten verwijderen en de woning opnieuw na te isoleren met een andere spouwmuurisolatie.
Vocht in de spouwmuurisolatie
Voordat een woning wordt voorzien van een spouwmuurisolatie zal er altijd eerst een gedegen onderzoek plaatsvinden. Er wordt gekeken of de spouw inderdaad wel helemaal leeg is, en of er geen bouwpuin op de bodem van de spouwmuur ligt. Pas wanneer blijkt dat een spouwmuur inderdaad geschikt is om te worden geïsoleerd zal er worden overgegaan tot spouwmuurisolatie. Het kan natuurlijk altijd een keer misgaan, en in zo’n geval zou het kunnen voorkomen dat vocht van buiten je woning kan doordringen in je spouwmuurisolatiemateriaal. Dit spouwmuurisolatiemateriaal kan op zijn beurt gaan schimmelen wat kwalijke geuren afgeeft in je huis en zorgt voor vochtproblemen in je woning met een kil binnenklimaat als gevolg. Het is in zo’n geval noodzakelijk dat de oude spouwmuurisolatie wordt verwijderd en dat er een nieuwe spouwmuurisolatie voor in de plaats komt.
Spouwmuurisolatie; wat erin zit moet er ook weer uit kunnen
Het klinkt natuurlijk eenvoudiger dan het is; een spouwmuurisolatie verwijderen uit je woning. Immers; het meeste spouwmuurmateriaal wat na 1980 is geplaatst is in de vorm van glaswol of steenwol of het eerder genoemde UF schuim. Dit is materiaal wat moeilijk te verwijderen zal zijn aangezien het in de vorm van matten of platen in je woning is aangebracht. Het verwijderen van glaswol en steenwol is bovendien een gevaarlijk en vervelend karwei. Er komen immers allerlei vezels vrij bij het verwijderen van de oude isolatielagen die een kwalijke uitwerking op je gezondheid hebben. Het is daarom zaak dat je dit karwei niet zelf gaat uitvoeren; het is sterk aan te raden om dit verwijderen van spouwmuurisolatie uit te besteden aan een bedrijf wat daarin gespecialiseerd is. Zij weten precies aan wat voor arbeidsvoorwaarden moet worden voldaan en hoe het milieu zo min mogelijk kan worden belast bij het verwijderen van oude spouwmuurisolatie.
Hoe wordt oude spouwmuurisolatie verwijderd
Het mag duidelijk zijn dat spouwmuurisolatiemateriaal niet kan worden verwijderd via kleine gaatjes. Daarom zal het bedrijf wat is gespecialiseerd in spouwmuurisolatie deze oude isolatielaag verwijderen via bijvoorbeeld spouw sweep. Hiervoor worden op bepaalde plekken in de buitenmuur stenen weggehaald waardoor er openingen ontstaan waardoor het oude isolatiemateriaal weggehaald kan worden. Om te kijken wat geschikte plekken zijn voor zo’n spouw sweep wordt met een camera in de muur gekeken. Aan de hand hiervan worden de stenen van een muur behoedzaam verwijderd en naderhand ook weer netjes teruggeplaatst.
Nieuwe spouwmuurisolatie over de oude heen
Het is bij nagenoeg geen enkel isolatiemateriaal mogelijk dat er een nieuwe laag spouwmuurisolatie over de oude heen wordt geplaatst. Toch heeft UF schuim die mogelijkheid tegenwoordig wel. Door uitgebreide innovatietechnieken wordt UF schuim tegenwoordig weer volop gebruikt om de spouwmuur van een woning te isoleren. Er zijn gespecialiseerde bedrijven die de spouwmuur van jouw woning zullen kunnen voorzien van een laag UF schuim die ze eventueel over de oude afgebrokkelde laag heen kunnen spuiten. Door de samenstelling van het vernieuwde UF schuim zal dit naadloos een laag vormen over de oude laag isolatiemateriaal heen. Jij geniet daarom weer volop van een goed geïsoleerde spouwmuur, terwijl een grootse verbouwing aan de buitenkant van jouw spouwmuur niet noodzakelijk is. Op dezelfde manier als een gewone na-isolatie, dus via het boren van gaten in de buitengevel van jouw woning wordt op deze manier je spouwmuur gerenoveerd.
Lees ook: de kruipruimte isolatie.